Om katten själv får välja

Om katten själv får välja

Om katten själv får välja så blir det inte Whiska’s i alla fall! Det fick jag och maken bevis på i fredags när vi skulle fira att det var champagnens dag. Maken hade köpt med sig champagne och räkor hem efter jobbet för att vi skulle fira. Till katten tog jag fram en liten portionsförpackning med Whiska’s som jag bara ger henne vid ytterst speciella tillfällen, men den ratade hon för räkorna. Jag hade lämnat köket obevakat någon minut när jag var tvungen att leta reda på min mobil som ringde. När jag kom tillbaka stod JoJo (kattens namn) på bordet och åt av räkorna som jag lagt i en skål och ställt på bordet.

Hon hann som tur var inte få i sig så många räkor innan jag upptäckte henne. Runt två – tre stycken hann hon sätta i sig. Räkor är ju tyvärr inte så bra för katter, så man ska vara försiktig med att ge det till dem.

Whiska’s maten ville hon inte ha sen heller och vi ville inte ha resten av räkorna så vi fick slänga hela skålen och äta räksmörgåsar utan räkor och dricka champagne. Så kan det gå när katten själv får välja och om man lämnar köket utan uppsikt en stund…

höstMen det blev en trevlig kväll trots allt och resten av helgen ägnade vi oss åt trädgårdsskötsel. Det är ju mycket som ska fixas nu inför vintern så vi har krattat och rensat här hemma på tomten. Att kratta är ganska kul tycker jag, men att rensa i rabatterna och pilla är lite trist. Nu är det i alla fall gjort så nu är vi reda för vintern.

Läste en bra insändare i en tidning häromdagen. Den handlade om att man ska se upp med att köpa så kallade raskatter utan stamtavla. Tyckte det var ett bra initiativ att skicka in en informativ text om risken med att köpa en raskatt utan stamtavla. Tyvärr finns det oseriösa uppfödare som lurar köpare att tro att det är en raskatt de köper när det i själva verket är en huskatt. Trist men sant.

I dag är jag inte längre så insatt i hur det ser ut på kattmarknaden, men förut hade jag en norsk skogskatt och då fick man höra en hel del tråkiga historier. På den tiden gick jag på en del utställningar, det gör jag inte nu längre då orken inte finns där. Men jag kan tänka mig att gamla problem i branschen fortfarande lever kvar tillsammans med nya som kommer ju fiffigare bedragarna blir.

Ska du köpa en katt rekommenderar jag därför verkligen att du läser på om vad du ska tänka på innan köpet och vad du ska tänka på när du väljer uppfödare. Kolla till exempel på SVERAKs webbsida, där finns massor av nyttig information. SVERAK står för Sveriges Kattklubbars Riksförbund och förutom bra info så hittar du också länkar till olika klubbar. Via klubbarna kan du få tips på uppfödare som är pålitliga och kunniga.

Det är ju inte bara kattmarknaden som har problem med oseriösa aktörer och därför bör egentligen alla som ska köpa ett djur vara mycket noga med vem de köper av. Köper du av en kunnig och respekterad uppfödare kan du vara trygg med att djuret fötts upp under bra förhållanden och att djuret fått de vacciner det behöver.

Det här blev ett lite rörigt inlägg men slutsatsen är i alla fall att man ska se upp med att lämna räkor obevakade om man har katt och att alltid vända sig till seriösa uppfödare när man ska köpa ett husdjur.

God natt på er allihopa! Snart börjar en ny vecka och vem vet, då kanske vi får lite snö också? Om det kommer snö ska jag posta ett roligt videoklipp med en katt 🙂