Hemlösa katter – ID-märkning kan lösa problemet

Hemlösa katter – ID-märkning kan lösa problemet

Hej alla ni som fortfarande hittar hit.

Hemlös katt i träd

I dag tänkte jag ta upp ett tungt ämne, hemlöshet bland katter. Det är knappast någon hemlighet att det finns hemlösa katter i Sverige, men visste du att det finns så många som 100 000 eller fler katter som är hemlösa i vårt land? Motsvarande siffra för hundar är nära noll. Ett av skälen till detta tros vara att det är lag på att hundar ska registreras och märkas. Om motsvarande krav även gällde katter skulle problemet med hemlösa katter minska.

Djurskydd Sverige genomför just nu kampanjen ”Stoppa kattastrofen” för att uppmärksamma problemet och bilda opinion för en lagändring. För att nå ut med sitt budskap har de bland annat publicerat en film där de intervjuar hundar som får säga vad de tycker om katternas situation. I anslutning till filmen finns möjlighet att skriva under en namninsamling i syfte att ändra lagstiftningen så att även katter ska märkas och registreras precis som hundar. För att sprida budskapet säljer de även ett kampanjkit med prylar och produkter med Stoppa Kattastrofen-loggan. I kitet ingår till klistermärken, en t-shirt, en hundscarf, en hundbajspåse och badges. Priset ligger på 300 kr och då ingår till och med frakten.

Vill du stötta arbetet kan du gå in på deras hemsida och skriva på namninsamlingen. Vill du stötta ekonomiskt kan du även gå in och köpa kampanjkitet i deras shop. Det går också bra att bara ge en gåva.

Läs på innan du skaffar husdjur

På djurskydd sverige finns också bra information till dig som funderar på att skaffa husdjur. De tar upp viktiga frågor att ställa sig innan man skaffar ett djur och vad man ska tänka på vid köpet. Självklart finns även råd kring hur man tar hand om djuret och vad man ska tänka på när man skaffat den nya familjemedlemmen. Tips finns för många populära husdjur som hundar, katter, fiskar, kräldjur, hästar med flera. Så går du i tankarna kring att skaffa ett djur rekommenderar jag att du kikar där först. Att vara väl förberedd när man skaffar ett djur är alltid bra och minskar risken för att man av olika skäl behöver lämna bort djuret.

Om du har en katt kan jag tipsa om att köpa leksaker som ger katten lite mental stimulans. Precis som vi människor kan våra katter behöva lite hjärngympa och inte få allt serverat på fat. Här kan du läsa lite om mental träning för både människor och katter 🙂

Tänk på att skydda djuren från värmen

Nu när ändå är inne på lite allvarliga ämnen så vill jag också passa på att lyfta vikten av att skydda våra husdjur från värme. Nu börjar solen titta fram på allvar och med den kommer också risken att husdjur lämnas i för varma utrymmen vilket är direkt livsfarligt. I ett tidigare inlägg tog jag upp just det ämnet och tipsade om andra saker att se upp med nu under de varmare årstiderna. Du hittar det här om du vill läsa.