Ang kattutställningar

Ang kattutställningar

grå kattIbland frågar folk mig om jag inte saknar att delta i kattutställningar. Mitt svar blir alltid nej. Jag saknar det faktiskt inte, men ibland går jag på kattutställningar för att titta och det tycker jag är roligt. Men jag saknar inte att tävla. Anledningen till att jag slutade tävla från första början var att katten jag skaffade avskydde att resa så jag ville inte utsätta honom för det. Ja, inte mer än nödvändigt alltså, som till och från veterinären och liknande. På den vägen blev det. Efter tillräckligt många år utanför tävlingarna så hade jag tappat både intresse och kunskap och i dag känner jag ingen lust alls för att ställa ut.

Nu har jag ju dessutom JoJo, och i ärlighetens namn, hur gullig och söt hon än är, så är hon ingen utställningskatt, så det skulle dessutom vara slöseri med tid och engagemang. Det roligaste med utställningarna var att träffa kunniga kattmänniskor, men man kan träffa andra med kattintresse utan att vara med på utställningar. Att prata och utbyta idéer och kunskap med andra kattmänniskor tycker jag alltid är kul. Även på nätet. Nu har jag ju dessutom den här bloggen som ger mig anledning att fundera över mycket med katter och där jag kommer i kontakt med en del kattägare. På senare år har jag också blivit rätt så nojjig över smittor katter emellan så jag skulle tycka det var mycket jobbigt att ta min katt till en utställning där det finns en massa andra katter som kanske har någon dold sjukdom. Jag vet inte hur befogad den rädslan är. På en utställning försöker man ju hålla hårt på hygienen genom att sprita händer och ytor som katterna kommer i kontakt med för att minska risken för smittor katterna emellan. Så det är säkert ingen fara, men något jag känner mig orolig för ändå.

Jag tror ju inte någon skulle ta med sig en sjuk katt eller en katt som bär på någon smitta. Det jag är orolig för är att det finns någon katt som inte visar några sjukdomssymptom, men som är smittsam med något utan ägarens vetskap och som inte går att upptäcka på veterinärbesiktningen innan utställningen.

Något jag ofta också brukar få frågor om är vilka katter man kan ställa ut. En vanlig missuppfattning är att man bara kan ställa ut raskatter. Så är det faktiskt inte, även huskatter kan ställas ut men man måste skaffa ett huskattbevis genom SVERAK för att få delta i en utställning. Du som funderar på att ställa ut kan hitta massor av information om kattutställningar på SVERAKs webbsajt.

Men att gå på kattutställningar tycker jag fortfarande om och jag vill gärna hålla ett öga på utvecklingen inom utställningsbranschen. Jag är den förste som skulle ta upp kampen om utvecklingen började gå åt fel håll och katterna bli lidande för att ägarna börjar experimentera med deras utseende på samma sätt som man har börjat göra med hundar i vissa länder. Var gränsen går för vad som är okej och inte inom utställningsbranschen är ständigt omdebatterat i branschen. Än så länge verkar det handla om ifall man ska få trimma pälsen eller inte och det är väl på den nivån jag tycker diskussionen kan ligga. Börjar man prata om att färga eller på andra sätt ändra djurens utseende så kommer jag protestera högljutt.