Kattmat

Kattmat

kattmatDet här med kattmat är ett helt kapitel för sig tycker jag. Alla verkar ha olika åsikter om vad som är bra mat och inte så det gäller att själv försöka bilda sig en uppfattning om saken. Förra året hittade jag en intressant artikel hos Testfakta där man kollade innehållet i olika torrfoder för katter och slutsatsen blev att dyrare foder visserligen innehåller mer av de viktiga ämnena, men att priset inte står i proportion till den ökade mängden viktiga ämnen i jämförelse med de billigare torrfodren.

Men frågan om kattmat handlar inte bara om vilket märke som är bäst utan även om man ska ge torrfoder eller blötfoder. En del förespråkar även att man ska ge rå mat eftersom det liknar den naturliga dieten för en katt. Det skulle däremot inte jag våga ge min katt med tanke på parasiter och bakterier som kan finnas i rå mat. Istället ger jag blötfoder eftersom jag är rädd att JoJo skulle få i sig för lite vätska annars. Ibland får hon lite torrfoder som omväxling. Jag har tur som inte har en så kräsen katt. En del katter vill ju bara äta samma sak jämt, men JoJo är som sagt matglad.

Det finns en intressant artikel på Agria om det här med rå mat och om kattens kost. Där står att katterna inte har en så utvecklad törstreflex och att det är därför som de kan få vätskebrist. Av den anledningen är det bra att ge blötfoder så att katten får i sig vätska automatiskt precis som i det vilda. Men rådgör med din veterinär om vad som är bäst för just din katt. Utvecklingen av kattmat går ju också framåt och de som borde ha bäst koll på vad som är bäst just nu är ju veterinärerna.

Jag tycker för övrigt att Agria har mycket bra information på sin webbsida. Om man undrar något kan man till exempel kolla i deras fråga-veterinären-avdelning och se vad veterinären svarat på olika frågor. Man kan också själv fråga veterinären om man vill, men om det gäller akuta problem eller sjukdomstillstånd så är det viktigt att du ringer till närmsta veterinär istället.

Något som också är viktigt att tänka på är att katter har olika energibehov beroende på vilken fas i livet de är i. En kattunge har ett annat matbehov än en fullvuxen katt och så vidare. Därför är det viktigt att läsa på om mat när man skaffar katt och sen hålla sig uppdaterad på nya rön.

Att hålla koll på kattens vikt är också en bra idé eftersom övervikt är skadligt. Jag har som rutin att väga JoJo den 30:e varje månad. Då glömmer jag inte bort det. En kattunge ska ju givetvis vägas oftare, men kattungar är inte mitt expertområde så jag vet inte så mycket mer än att det är viktigt att hålla koll på vikten den första tiden. Att veta hur mycket katten väger är bra eftersom man brukar basera mängden mat på kattens kroppsvikt. Dosen på en del mediciner avgörs också av kattens vikt.

Slutligen vill jag bara säga att du som är osäker på hur man bäst utfodrar katten söker efter mer information om saken. Mitt inlägg ska inte ses som något såhär-gör-man-tips. Fråga en veterinär eller någon annan kunnig person som du har förtroende för om du vill ha råd om kattmat.